دکتر معصومه طرفه مدیر سابق دفتر ارتباطات استراتژیک سازمان ملل در امور افغانستان موسوم به یوناما بوده و اکنون نیز مشاور موسسه آموزشی و پژوهشی علوم سیاسی و اقتصادی لندن است. وی متخصص امور ایران، افغانستان وکشورهای آسیای مرکزی است. وی در نوشتاری برای الجزیره از نقش اساسی ایران در هرگونه تحرکی در منطقه خاورمیانه سخن میگوید و اصلی ترین نکته نوشته وی این است که بدون حضور ایران، ائتلاف جنگی علیه داعش هیچ شانسی برای پیروزی نخواهد داشت.
وی مینویسد "رئیس جمهور روحانی در اجلاس سازمان همکاریهای شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان گفت بسیار ساده انگارانه است که عدهای فکر میکنند با بمباران هوایی میتوانند مشکل پیچیده و گسترده تروریسم را حل کنند. روحانی گفت مبارزه با پدیده تروریست مستلزم یک همکاری همه جانبه منطقهای و بین المللی است".
"شاید عدهای در منطقه و جهان با اوباما موافق باشند که گفت ما با اسد که مردم خود را میکشد هم پیمانی نمی کنیم؛ اما مسلماً اوباما باید به توصیههای کارشناسان نظامی قدیمی و باتجربه مانند لرد دیوید ریچارد رئیس سابق ستاد مشترک نیروهای دفاعی برتیانیا توجه کند. لرد ریچاردز میگوید در شرایط کنونی آمریکا چارهای ندارد تا اسد را به بازی بگیرد".
"لرد ریچاردز میگوید برای یکسره کردن کار افراط گرایی سنی درمنطقه و جهان هیچ چارهای جز همکاری بین المللی به ویژه با ایران و روسیه نیست؛ درحقیقت این دو کشور هستند که اگر قرار بر بمباران مواضع تروریستها در سوریه باشد، میتوانند بر بشار اسد تاثیر بگذارند".
"بنا به اعتراف سیا تعداد سنیهای افراطی عضو گروههای تروریستی در عراق و سوریه سه برابر چیزی است که تاکنون تصور میشده است؛ اما نکته اصلی اینجاست که ایران یک از حیاتی ترین نقشها در روند مبارزه با گروه داعش را دارد چون این کشور به شدت روی نیروی شیعه در عراق و شخص بشار اسد تاثیرگذار است. این ایران است که از دولت جدید عراق حمایت کرده، سلاح به آن میدهد و اخیراً هم چندین افغانی و پاکستانی را در راه رسیدن به گروه داعش بازداشت کرده است. "
"شاید آمریکا بگوید برای این نام ایران و روسیه را در لیست ائتلاف جهانی جنگ علیه داعش نیاورده تا از تاثیرات منفی یا نقش بازدارنده این دو کشور جلوگیری کند، اما نکته اینجاست که این بازی ندادن میتواند حتی روی چشم انداز مثبت گفتگوهای اتمی میان قدرتهای جهانی با ایران هم تاثیر منفی بگذارد. "
"یکی دیگر از تاثیرات مهم کمک گرفتن از ایران در ائتلاف ضدداعش، کم کردن تنش میان ایران و سعودی است. ایران و عربستان هردو از خطر داعش برای شهرهای مقدس نجف، کربلا، مکه و مدینه آگاه اند و میدانند که یک دشمن مشترک دارند. هردو کشور باید دشمنی قدیمی و دیرینه خود را در راستای شکست یک دشمن مشترک کنار بگذارند همان گونه که ایران حسین امیرعبداللهیان از مقامات رسمی خود را برای دیدار با مقامات سعودی به ریاض فرستاد".
"با اینکه اوباما در نطق ضدداعش خود به طور مستقیم نامی از ایران نبرده است اما هنوز فرصت باقی است. آمریکا در مورد نقش احتمالی و یا حتی محدود ایران در ائتلاف ضدداعش میتواند در وین و درمیانه گفتگوهای هستهای و حتی در مجمع عمومی سازمان ملل با این کشور گفتگو کند. "
"متاسفانه نطق اخیر اوباما نتوانست امیدها برای همکاری گسترده جهانی علیه افراط گرایی سنی را برانگیزد اما شرایط اضطراری و کنونی در خاورمیانه، لزوم بازنگری در ساختار و مدالیته همکاریهای بین المللی را بیش از پیش نمایان کرده است. اینکه استراتژی تازه اوباما و یا حتی یاران او در ائتلاف جهای ضد داعش بتوانند در آخرین فرصتهای دوران ریاست جمهوری اش به وی کمک کنند سوالی با انتهای باز است که باید برای جواب آن صبر کرد. "
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2429